ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРОФІЛАКТИКИ ЙОДОДЕФІЦИТНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

·    морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);

·    білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);

·    морську капусту (ламінарію);

·   овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену   цибулю, щавель, шпинат);

·  фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);

·    яйця;

·    молоко та молочні продукти;

·    яловичину;

·    волоські горіхи.

Добова потреба в йоді залежить від віку та стану людини .

Для жінок добова норма йоду становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.

Норми споживання йоду для дітей: 0–6 років — 90 мкг; 6–12 років — 120 мкг.

Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу.

У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше.

Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.

За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку.

Пам’ятаймо, що турбота про здоров’я починається з малого – з поінформованості, відповідальності й щоденного вибору на користь життя.

Всесвітній день профілактики йододефіцитних захворювань – це нагода ще раз підкреслити : профілактика завжди простіша, ніж лікування !!!

Богородчанське відділення

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ»

Завідувач санітарно-гігієнічної лабораторії    

Олександра ВАСИЛИК